Vígszínház (Magyarország)
Charlie Chaplin: A DIKTÁTOR
Fotó: Dániel Dömölky
19.00

Péntek, november 29., Nagyszínpad


Színpadi változat: Vecsei H. Miklós, Vörös Róbert, Eszenyi Enikő
THE GREAT DICTATOR © Roy Export S.A.S. All Rights Reserved. Charlie ChaplinTM © Bubbles Incorporated SA 2018
3 óra egy szünettel

Hynkel / Borbély: ifj. Vidnyánszky Attila
Schultz hadnagy: Wunderlich József
Herr Spejz: Hajduk Károly
Herr Hering: Gados Béla
Hanna: Szilágyi Csenge
Tudósító: Ember Márk
Grűber úr: Lukács Sándor
Grűberné: Igó Éva
Napaloni: Király Dániel
Napaloniné / Schumacherné: Hullan Zsuzsa
Kalapos úr / Pincér / Sovány járőr / Trombitás: Zoltán Áron
Spook / Wagner / Parancsnok / Kibitzen: Gyöngyösi Zoltán
Titkosügynöknő: Waskovics Andrea
Hilda: Dobó Enikő
Szatócs: Viszt Attila
K. kapitány / Magas járőr: Ertl Zsombor e.h.
Angol katona / Járőr: Reider Péter e.h.
Anna: Rudolf Szonja e.h.
Nővér: Márkus Luca e.h.
Ápolónő: Antóci Dorottya e.h.

Közreműködik: Ánosi Gábor, Bálint Barna, Bársony Szandra, Forrás Adél, Kolozsvári Ádám, Kóbor Balázs, Kurucz Ádám, Tóth Brigitta, Tóth Máté, Safranka-Peti Zsófia, Viola Péter, Vitárius Orsolya

Zenészek: Hlaszny Ádám, Hosszú Kristóf, Gellért-Robinik Péter, Kiss-Varga Roberta Izabella, Kurucz Levente, Mester Dávid, Rónai Gábor, Tóth Péter, Standovár Mátyás

Rendező: ESZENYI ENIKŐ


Dramaturg: Vörös Róbert
Koreográfus: Bóbis László
Díszlettervező: Antal Csaba
Jelmeztervező: Pusztai Judit
Zene: Kovács Adrián
Zenei vezető: Mester Dávid
Szcenika: Juhász Zoltán
Világítás: Csontos Balázs
A rendező munkatársai: Cseplye Dániel, Efstratiadu Zoé, Patkós Gergő
Ügyelő: Balázs László, Schmidt Róbert, Wiesmeyer Erik
Súgó: Mészáros Csilla
Jelmez kivitelező: Horváth Katalin
Verekedés: Balázs László
Színpadi mozgás: Rujsz Edit

Artista oktatók: Kőműves Tibor, Vincze Tünde
Pirotechnika: Török Ferenc
Reptetés technika:  Mihály Gábor

 

Charlie Chaplin legnagyobb hatású műve, A diktátor mélyen humanista alkotás. A kis borbély és a nagy diktátor kettős szerepében hol kíméletlenül szarkasztikus, hol a bohóctréfa eszközeivel oldja fel sok millió ember szorongását. A színész felejthetetlen bajusza, legendás cipője, keménykalapja, mozdulatai mindenki emlékezetébe beleégtek. 
A történet a két világháború között játszódik egy olyan korban, amikor a szegénység és az őrület féktelenné vált. Az emberség és a szabadságba vetett hit elbukott. Chaplin Korda Sándor magyar származású filmrendező és producer tanácsára kezdte el forgatni a filmet. A diktátor Ausztria megszállásáig követi Hitler Birodalmának kiépülését és a zsidóság meghurcoltatásának eseményeit. 
Chaplin később azt nyilatkozta: „Ha tudtam volna a német koncentrációs táborok borzalmairól, nem csinálom meg A diktátort, nem fogom tréfára a nácik gyilkos őrületét.” 

A Chaplin család Magyarországon elsőként Eszenyi Enikőnek engedélyezte a mű színpadra állítását.


A diktátor csillogóan tükrözi a zseniális művész, Chaplin emberségét és leleményességét. Az a mód, ahogy Hitler személyiségét a komikum eszközével ábrázolja, nagyszerű lehetőséget nyújt társulatunk kiemelkedően tehetséges tagjainak a bravúros teljesítményre. A Vígszínház erős és művészileg összeforrott állandó társulata számára eljött a lehető legjobb pillanat arra, hogy a színpadra állítsa azt a művet, amelynek megvalósítása régóta dédelgetett álmom. Társulatunkban játszik egy nagy tehetségű fiatal színész, aki rendezésemben Hamletet is alakítja társulatunkban, ifj. Vidnyánszky Attila, akinek fizikai, érzelmi és művészi képessége is megvan ahhoz, hogy színpadon eljátssza Charlie Chaplin ma már szimbolikus figuráját, illetve az általa megteremtett alakokat. 
Színészként és rendezőként különleges személyes vonzalom fűz ehhez a remekműhöz, amelyben Chaplin érzékeny együttérzéssel írja le a szegénységet, a magányt, a reménytelenséget, és ábrázolja az antiszemitizmus kezdeti poklát. A darab az őrült politikai ambíció és hatalomvágy éles karikatúrája, miközben a Kis csavargó figurája a normalitást hordozza az őrültség világában. 
Rendezésemben szeretném tartani azt a színpadi poénsűrűséget, amit Chaplin kijelölt mint fontos vígjátéki elemet, miközben klasszikus, örökbecsű gegjeit igyekszünk megidézni a színpadon. 
Ez a darab a terápiás célzatú nevettetésen keresztül tartja éberen józanságunkat. A vígszínházi előadásunkkal − amely minden téren hűséges kíván maradni az eredeti mű szellemiségéhez − a világ abszurditását szeretném feltárni és érzékeltetni.”

Eszenyi EnikőFotó: Dániel Dömölky