Színpadi változat: Vecsei H. Miklós, Vörös Róbert, Eszenyi Enikő
Charlie Chaplin: A DIKTÁTOR
19.00

Péntek, november 29., Nagyszínpad


3 óra egy szünettel

 

Hynkel/Borbély: ifj. Vidnyánszky Attila

Schultz hadnagy: Wunderlich József

Herr Spejz: Hajduk Károly

Herr Hering: Gados Béla

Hanna: Szilágyi Csenge

Tudósító: Ember Márk

Grűber úr: Lukács Sándor

Grűberné: Igó Éva

Napaloni: Király Dániel

Napaloniné/Schumacherné: Hullan Zsuzsa

Kalapos úr/Pincér/Sovány járőr/Trombitás: Zoltán Áron

Spook/Wagner/Parancsnok/Kibitzen: Gyöngyösi Zoltán

Titkosügynöknő: Waskovics Andrea

Hilda: Dobó Enikő

Szatócs: Viszt Attila

K. kapitány/Magas járőr: Ertl Zsombor e.h.

Angol katona/Járőr: Reider Péter e.h.

Anna: Rudolf Szonja e.h.

Nővér: Márkus Luca e.h.

Ápolónő: Antóci Dorottya e.h.

Közreműködik: Ánosi Gábor, Bálint Barna, Bársony Szandra, Forrás Adél, Kolozsvári Ádám, Kóbor Balázs, Kurucz Ádám, Tóth Brigitta, Tóth Máté, Safranka-Peti Zsófia, Viola Péter, Vitárius Orsolya

Zenészek: Hlaszny Ádám, Hosszú Kristóf, Gellért-Robinik Péter, Kiss-Varga Roberta Izabella, Kurucz Levente, Mester Dávid, Rónai Gábor, Tóth Péter, Standovár Mátyás

 

Rendező: ESZENYI ENIKŐ

Dramaturg: Vörös Róbert

Koreográfus: Bóbis László

Díszlettervező: Antal Csaba

Jelmeztervező: Pusztai Judit

Zene: Kovács Adrián

Zenei vezető: Mester Dávid

Szcenika: Juhász Zoltán

Világítás: Csontos Balázs

A rendező munkatársai: Cseplye Dániel, Efstratiadu Zoé, Patkós Gergő

Ügyelő: Balázs László, Schmidt Róbert, Wiesmeyer Erik

Súgó: Mészáros Csilla

Jelmez kivitelező: Horváth Katalin

Verekedés: Balázs László

Színpadi mozgás: Rujsz Edit

 

Artista oktatók: Kőműves Tibor, Vincze Tünde

Pirotechnika: Török Ferenc

Reptetés technika:  Mihály Gábor

 

Charlie Chaplin legnagyobb hatású műve, A diktátor mélyen humanista alkotás. A kis borbély és a nagy diktátor kettős szerepében hol kíméletlenül szarkasztikus, hol a bohóctréfa eszközeivel oldja fel sok millió ember szorongását. A színész felejthetetlen bajusza, legendás cipője, keménykalapja, mozdulatai mindenki emlékezetébe beleégtek.

A történet a két világháború között játszódik egy olyan korban, amikor a szegénység és az őrület féktelenné vált. Az emberség és a szabadságba vetett hit elbukott. Chaplin Korda Sándor magyar származású filmrendező és producer tanácsára kezdte el forgatni a filmet. A diktátor Ausztria megszállásáig követi Hitler Birodalmának kiépülését és a zsidóság meghurcoltatásának eseményeit.

Chaplin később azt nyilatkozta:

„Ha tudtam volna a német koncentrációs táborok borzalmairól, nem csinálom meg a Diktátor-t, nem fogom tréfára a nácik gyilkos őrületét.

A Chaplin család Magyarországon elsőként Eszenyi Enikőnek engedélyezte a mű színpadra állítását.

  

„Charlie Chaplin első hangosfilmje, talán legnagyobb hatású műve, A diktátor mélyen humanista alkotás, amelyben a rendező a háború, az intolerancia és a kegyetlenség ellen emeli fel a szavát lenyűgöző őszinteséggel és éles humorral. A kis borbély és a nagy diktátor kettős szerepében hol kíméletlenül szarkasztikus, hol a bohóctréfa eszközeivel oldja fel sok millió ember szorongását. A színész felejthetetlen bajusza, legendás cipője, keménykalapja, mozdulatai mindenki emlékezetébe beleégtek.

Chaplin Korda Sándor magyar származású filmrendező és producer tanácsára kezdte el forgatni a filmet. A történet a két világháború között játszódik egy olyan korban, amikor a szegénység és az őrület féktelenné vált. Az emberség és a szabadságba vetett hit elbukott. A diktátor Ausztria megszállásáig követi Hitler birodalmának kiépülését és a zsidóság meghurcoltatásának eseményeit.

A 30-as évek végén még úgy gondolták, hogy Hitlert jobb belátásra lehet bírni. Chaplin később azt nyilatkozta: „Ha tudtam volna a német koncentrációs táborok borzalmairól, nem csinálom meg a Diktátor-t, nem fogom tréfára a nácik gyilkos őrületét.

A diktátor csillogóan tükrözi a zseniális művész, Chaplin emberségét és leleményességét. Az a mód, ahogy Hitler személyiségét a komikum eszközével ábrázolja, nagyszerű lehetőséget nyújt társulatunk kiemelkedően tehetséges tagjainak a bravúros teljesítményre. A Vígszínház erős és művészileg összeforrott állandó társulata számára eljött a lehető legjobb pillanata arra, hogy a színpadra állítsa azt a művet, amelynek megvalósítása régóta dédelgetett álmom. Társulatunkban játszik egy nagy tehetségű fiatal színész, aki rendezésemben a Hamletet is alakíja társulatunkban, ifj. Vidnyánszky Attila, akinek fizikai, érzelmi és művészi képessége is megvan ahhoz, hogy színpadon eljátssza Charlie Chaplin ma már szimbolikus figuráját, illetve az általa megteremtett alakokat.

Színészként és rendezőként különleges személyes vonzalom fűz ehhez a remekműhöz, amelyben Chaplin érzékeny együttérzéssel írja le a szegénységet, a magányt, a reménytelenséget, és ábrázolja az antiszemitizmus kezdeti poklát. A darab az őrült politikai ambíció és hatalomvágy éles karikatúrája, miközben a Kis csavargó figurája a normalitást hordozza az őrültség világában.

Rendezésemben szeretném tartani azt a színpadi poénsűrűséget, amit Chaplin kijelölt, mint fontos vígjátéki elemet, miközben klasszikus, örökbecsű gegjeit igyekszünk megidézni a színpadon. A washingtoni Arena Stage-benrendeztem Bertolt Brecht Egy fő az egy fő című darabját, különösen érdekelnek a katonai témájú darabok.

Ez a darab a terápiás célzatú nevettetésen keresztül tartja éberen józanságunkat. A vígszínházi előadásunkkal - amely minden téren hűséges kíván maradni az eredeti mű szellemiségéhez - a világ abszurditását szeretném feltárni és érzékeltetni."

Eszenyi Enikő