Radu Stanca Nemzeti Színház (Románia)
OIDIPUSZ
Fotó: Mihaela Marin, Dragoș Dumitru
19.00

Hétfő, november 25., Nagyszínpad


Silviu Purcărete színpadi változata Szophoklész Oidipusz király és Oidipusz Kolónoszban c. darabjai alapján
Román fordítás: Constantin Georgescu, Simona Georgescu, Theodor Georgescu
1 óra 30 perc szünet nélkül

 

Oidipusz, Théba királya: Constantin Chiriac
Iokasté, Oidipusz feleségé / Antigoné, Oidipusz lánya: Ofelia Popii
Isméné, Oidipusz lánya: Diana Fufezan
Tiresias, vak jós / Öreg pásztor / Thészeusz, Athén királya: Diana Văcaru Lazăr
Kreón, Iokasté testvére: Cristian Stanca
Polüneikész, Oidipusz fia: Ioan Paraschiv
Hírnök: Adrian Matioc
Korinthoszi hírnök: Pali Vecsei

Kórus: Veronica Arizancu, Emőke Boldizsár, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Adrian Matioc, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Cristian Stanca, Cristina Stoleriu/Serenela Mureșan, Diana Văcaru Lazăr, Pali Vecsei.

Rendező: SILVIU PURCĂRETE


Díszlet- és jelmeztervező: Dragoș Buhagiar
Zene: Vasile Șirli
Rendezőasszisztens: Sanda Anastasof, Crista Bilciu
Fényterv: Dragoş Buhagiar, Silviu Purcărete

 

A Radu Stanca Nemzeti Színház előadása, az Oidipusz király és Oidipusz Kolónoszban Szophoklész-drámák átirata, Silviu Purcărete rendezésében majdhogynem a filmművészeti látvány erejével hat, a valóságosat a képzeletbelivel ötvözi, szívszaggató részletek poétikáját bontja ki. Félelmek, előérzetek és a boldogtalanság világát festi a nagy mesterek modorában, a legendás sors időszerű változatát villantva föl.


„Az Oidipusz a drámairodalom legszebb szövegeinek egyike. Sok év után ismét visszanyúltam a görög tragédiához, jó alkalom arra, hogy újból a rég használt képekkel dolgozzam. Én valójában meglehetősen szűkös képkészlettel dolgozom, és ezt a fajtát elég hosszú ideje nem használtam már. Remek dolog, hogy elkészült ez az előadás és mindvégig vállaltan alkalmaztam benne azt a hetvenes évekbeli esztétikát, amely szívemhez, generációs okokból is oly közel áll. Mi mást tehetnék? Ez a korom, ez a sorsom. Úgyhogy arra gondoltam, hadd építsünk egy valóban hetvenes aurájú előadást... Bonyolult előadás, bonyolult szöveggel, nem az a fajta produkció, melyre özönlik majd a közönség. Az Oidipuszt nem népszerű előadásnak szántam... A Faust példának okáért népszerű szöveg, az előadást is népszerűként gondoltuk el. A különleges siker azonban szép meglepetés volt... Most azonban bonyolultabb, nehezebben emészthető szöveggel van dolgunk, és az előadás cseppet sem enyhíti ezt. Fő célkitűzése nem a szórakoztatás... mint ahogyan a Faust bizonyos mértékig mégiscsak szórakoztatott. Ez egy problematikus előadás, mert a dráma problematikus. Soha meg nem fejtett kérdéseket taglal..."

Silviu Purcărete


Fotó: Mihaela Marin, Dragoș Dumitru