Vígszínház (Ungaria)
Charlie Chaplin: DICTATORUL
Foto: Dániel Dömölky
19.00

Vineri, 29 noiembrie, Sala Mare


Adaptarea scenică: Miklós Vecsei H, Róbert Vörös, Enikő Eszenyi
THE GREAT DICTATOR © Roy Export S.A.S. All Rights Reserved. Charlie ChaplinTM © Bubbles Incorporated SA 2018
3h cu pauză

Hynkel / Bărbierul: Attila Vidnyánszky Jr.
Comandantul Schultz: József Wunderlich
Herr Speis: Károly Hajduk
Herr Hering: Béla Gados
Hanna: Csenge Szilágyi
Corespondentul: Márk Ember
Domnul Grűber: Sándor Lukács
Doamna Grűber: Éva Igó
Napaloni: Dániel Király
Doamna Napaloni / Doamna Schumacher: Zsuzsa Hullan
Domnul cu pălăria / Chelnerul / Gardianul slab / Trompetistul: Áron Zoltán
Spook / Wagner / Comandantul / Kibitzen: Zoltán Gyöngyösi
Femeia agent secret: Andrea Waskovics
Hilda: Enikő Dobó
Băcanul: Attila Viszt
Căpitanul K. / Gardianul înalt: Zsombor Ertl
Soldatul englez / Patrula: Péter Reider
Anna: Szonja Rudolf
Sora medicală: Luca Márkus
Infirmiera: Dorottya Antóci

Alături de: Gábor Ánosi, Barna Bálint, Szandra Bársony, Adél Forrás, Ádám Kolozsvári, Balázs Kóbor, Ádám Kurucz, Brigitta Tóth, Máté Tóth, Zsófia Safranka-Peti, Péter Viola, Orsolya Vitárius

Muzicien: Ádám Hlaszny, Kristóf Hosszú, Péter Gellért-Robinik, Roberta Izabella Kiss-Varga, Levente Kurucz, Dávid Mester, Gábor Rónai, Péter Tóth, Mátyás Standovár

Regia: ENIKŐ ESZENYI

Dramaturgia: Róbert Vörös
Coregrafia: László Bóbis
Decorul: Csaba Antal
Costumele: Judit Pusztai
Muzica: Adrián Kovács
Conducerea muzicală: Dávid Mester
Scena: Zoltán Juhász
Light design: Balázs Csontos
Asistenți de regie: Dániel Cseplye, Zoé Efstratiadu, Gergő Patkós
Regia tehnică: László Balázs, Róbert Schmidt, Erik Wiesmeyer
Sufleor: Csilla Mészáros
Producție costume: Katalin Horváth
Scene de luptă: László Balázs
Mișcarea scenică: Edit Rujsz
Antrenor acrobaţie: Tibor Kőműves, Tünde Vincze
Pirotehnie: Ferenc Török
Tehnică de zbor: Gábor Mihály
 
 

Dictatorul (The Great Dictator), cel mai influent film al lui Charlie Chaplin, este o piesă de artă cinematografică profund umanistă. Sarcasmul nemilos și clovneria ingenioasă la care Chaplin apelează în timp ce îl joacă atât pe micul frizer, cât și pe marele dictator, au eliberat de anxietate milioane de spectatori. Accesoriile sale memorabile: mustața, pantofii și melonul, împreună cu gesturile, toate ne-au rămas întipărite în memorie. 
Povestea are loc chiar înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, într-o perioadă în care sărăcia și nebunia atinseseră praguri de neimaginat până la acea vreme. Credința în umanitate și libertate a pierit. 
Chaplin a început să lucreze la Dictatorul la sfatul regizorului și producătorului de film născut în Ungaria, Alexander Korda. Filmul urmărește evoluţia Reich-ului lui Hitler și greutățile îndurate de evrei până la ocuparea Austriei. Ulterior, Chaplin a afirmat despre film: „Dacă aș fi cunoscut la acea vreme ororile lagărelor de concentrare germane, nu aș fi făcut Dictatorul, nu aș fi luat în glumă nebunia ucigaşă a naziștilor.“ 

Enikő Eszenyi este primul regizor de teatru din Ungaria care a primit acordul din partea familiei Chaplin de a pune în scenă Dictatorul


Dictatorul reflectă într-un mod strălucitor umanismul și ingeniozitatea unui artist suprem. Modul în care traduce personalitatea lui Hitler în termeni comici le dă ocazia talentaților actori ai companiei noastre să facă un tur de forță. Am simțit că trupa noastră se află în cel mai bun moment pentru o asemenea provocare, punerea în scenă a acestui text fiind un vis al meu de mult timp. Avem un tânăr actor strălucitor, Attila Vidnyánszky Jr., care a jucat rolul lui Hamlet în spectacolul montat de mine. El are capacitatea fizică, emoțională și artistică de a reformula pe scenă imaginea și acțiunea uluitoare și simbolică a geniului lui Charlie Chaplin. 
În calitate de actor și regizor, simt o legătură personală specială cu această capodoperă în care Chaplin descrie sărăcia, singurătatea, lipsa de speranță și antisemitismul cu o sensibilă compasiune. Piesa oferă o caricatură acidă a celor care au o dorință nebună de putere politică, înfățișând figura Micului vagabond ca fiind emoţionantă, vicleană și sănătoasă într-o lume dominată de nebunie. 
Am vrut să păstrez în spectacol densitatea glumelor pe care Chaplin le-a considerat drept un element important al comediei și să încerc să redau clasicele sale gaguri. 
Prin râsul terapeutic pe care îl declanșează, această piesă reprezintă și un act de rezistență. Prin intermediul acestei producții, dar respectând spiritul scrierii, îmi doresc să dezvălui grava absurditate a acestei lumi.”

Enikő EszenyiFoto: Dániel Dömölky