Teatrul Național „Radu Stanca” (România)
OIDIP
Foto: Mihaela Marin, Dragoș Dumitru
19.00

Luni, 25 noiembrie, Sala Mare


Scenariu original de Silviu Purcărete, după Oidip rege și Oidip la Colonos, de Sofocle
Traducere în limba română de: Constantin Georgescu, Simona Georgescu, Theodor Georgescu
1h 30' fără pauză

Oidip, regele Tebei: Constantin Chiriac
Iocasta, soţia lui Oidip / Antigona, fiica lui Oidip: Ofelia Popii
Ismena, fiica lui Oidip: Diana Fufezan
Teiresias, proroc orb / Păstorul bătrân / Theseu, regele Atenei: Diana Văcaru Lazăr
Creon, fratele Iocastei: Cristian Stanca
Polyneikes, fiul lui Oidip: Ioan Paraschiv
Mesagerul: Adrian Matioc
Vestitorul din Corint: Pali Vecsei

Corul: Veronica Arizancu, Emőke Boldizsár, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Adrian Matioc, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Cristian Stanca, Cristina Stoleriu/Serenela Mureșan, Diana Văcaru Lazăr, Pali Vecsei.

Regia: SILVIU PURCĂRETE


Scenografia: Dragoș Buhagiar
Muzica: Vasile Șirli
Asistent de regie: Sanda Anastasof, Crista Bilciu
Light design: Dragoş Buhagiar, Silviu Purcărete

 

Producţia Teatrului Național „Radu Stanca" este o adaptare după Oidip la Colonos şi Oidip Rege de Sofocle şi surprinde prin forţa viziunii aproape cinematografice a montării regizorului Silviu Purcărete, care îmbină realul cu imaginarul, dezvoltând o poetică a detaliilor sfâşietoare. Este o pictură a spaimelor, a presentimentelor și a nefericirii, în spiritul marilor maeştri, o tălmăcire actuală a unui destin de legendă.


Oidip este unul dintre cele mai frumoase texte ale literaturii dramatice. Așa cum s-a mai remarcat, m-am întors după mulți ani la tragedia greacă, prilej de a-mi exercita din nou pofta de a crea aceleași și aceleași imagini. Eu, de fapt, lucrez cu un inventar foarte limitat de imagini și trecuse ceva vreme de când nu mai lucram cu acest tip de imagini. Așa că e foarte bine că am făcut acest spectacol fără să trebuiască să mă ascund să folosesc aceeași estetică șaptezecistă, care mi-a fost foarte aproape de inimă și de generație. Ce să fac?! Asta mi-e vârsta și ăsta mi-e destinul. Și m-am gândit că trebuie să construim un spectacol cu adevărat șaptezecist... Este un spectacol complicat, este un text complicat, nu este genul de spectacol la care să dea năvală publicul. Oidip nu a fost gândit ca un spectacol popular... Faust, spre exemplu, este un text popular și este un spectacol care a fost conceput ca unul popular. Faptul că are un succes special este o surpriză foarte frumoasă... Aici, însă, textul e complicat, e mai indigest sau mai greu digest, și spectacolul îl urmează cumva. Adică nu e un spectacol care să se îndrepte către o zonă de divertisment... cum e într-o oarecare măsură Faust. E un spectacol mai problematic, pentru că piesa este problematică. Piesa conține probleme care n-au fost niciodată dezlegate..."

Silviu Purcărete


Foto: Mihaela Marin, Dragoș Dumitru