Sfumato Theatre Laboratory (Bulgaria)
Yordan Radichkov: CRAZY GRASS
Foto: Yana Lozeva
17.00

Luni, 25 noiembrie, Sala Studio

21.00

Luni, 25 noiembrie, Sala Studio


1h 30' fără pauză 
Producția face parte din programul Noah's Ark
15+
Velika: Albena Georgieva
Velika: Jana Rasheva
Mladencho: Antonio Dimitrievski
Susa Tannina: Katalin Stareishinska
Brayno: Ivan Nikolov
Sofrona: Nadya Keranova
Petar: Dimitar Krumov
Lazar: Rumen Draganov
Olga: Bilyana Georgieva
Surda Radichkov: Galya Kostadinova
Avramko, spiriduş: Georgi A. Bogdanov

Regia: MARGARITA MLADENOVA


Scenografia: Boris Dalchev, Mihaela Dobreva
Muzica: Hristo Namliev
Consultanţii programului Noah's Ark: prof. Tsocho Boyadjiev, prof. Georgi Kapriev

 

Proiectul Noah's Ark se derulează cu sprijinul financiar al programului Fondului Naţional Cultural „Program cultural pentru Preşedinţia Bulgară a Consiliul Uniunii Europene 2018"
 

   


 

Spectacolul prezintă ultimele 24 de ore din viața unuia dintre ultimele sate cu moduri de viață pierdute, valori dispărute și povești pe care în curând nimeni nu le va mai putea spune. Viața locuitorilor este povestită printr-un palimpsest dens alcătuit din textele lui Radichkov. Credința care alimentează spectacolul este că astăzi – în contextul în care „totul s-a rupt în toate” (Baudrillard) teatrul vorbește despre individ, și nu despre societate, ci despre totalitatea persoanei cu gesturile sale în căutarea sensului, cu amintirea trează îndreptată către un scop anume și o conștiință neliniștită. Scena ca memorie exteriorizată, o zonă a prezentului, dar şi a trecutului temporal şi spaţial, locul de întâlnire dintre cei vii și cei morți. 
Singura libertate pe care o avem astăzi, ca artiști, este libertatea de a fi responsabili.
Proiectul Noah’s Ark intenționează să recreeze lumea lui Yordan Radichkov și a oamenilor săi, în contextul secolului al XXI-lea; să creeze o nouă traducere teatrală a mesajelor sale – avertismente despre soarta bulgarului, unic în întâlnirea sa cu Europa și lumea; restabilirea unei legături vii a bulgarilor cu ceea ce este natural și magic în viață și protejarea acestora drept valori eterne, drept o contribuție notabilă la marșul multilingv al unei Europe culturale îndreptată către valorile umane și spiritualitatea vieților noastre comune.


QUŌ VĀDIS, HOMO?
Crazy Grass este o saga teatrală despre o mână de oameni dintr-un sat destinat să fie nimicit, pe fundul unui baraj. Ca urmare a încercării lor de a preveni barbarismul civilizat, de a opri distrugerea. Spectacolul prezintă ultima lor zi și noaptea de dinaintea venirii apei. Cum se trezesc din vis, cum îşi practică – pentru ultima oară – micile ritualuri din viața de zi cu zi; exprimându-și în mod repetat gândurile, îngrijorările; cei morți și cei vii își adună împreună „firimiturile vieții” și umplu Chivotul lui Noe. Luptă pentru păstrarea memoriei, împotriva uitării. 
În ultima dimineață, ultimii calimanieni încarcă în barca făcută de ei micile relicve, necrologiile morților lor și pornesc „pe apa verde, peste memoria verde” ... unde? 
„Vom intra şi noi în gloată, sau ne vom preda?” 
Niciun răspuns.

Margarita Mladenova

 Foto: Yana Lozeva